Pozor na jídlo v horkém počasí: Každou minutu se mohou množit nebezpečné bakterie

Představte si to: Je dokonalý letní den. Užíváte si čas s rodinou a přáteli, v ruce máte vychlazený nápoj. Zatímco si vychutnáváte tento okamžik, vaše oči se zastaví na rozloženém jídle. Jak dlouho už ty hamburgery leží venku? Měli byste se bát, že se zelný salát na slunci spálí?

Léto je časem pikniků a grilování v parku, u bazénu, na pláži nebo na zahradě, ale je to také doba, kdy je počasí nejteplejší. Horko nepředstavuje nejen riziko pro vaše zdraví, ale může mít vliv i na bezpečnost vašich potravin.

Bakteriím, které způsobují onemocnění z potravin, jako jsou salmonela, E. coli a listerie, se v těchto vyšších teplotách daří. To znamená, že je třeba přijmout vhodná opatření u potravin podléhajících rychlé zkáze, které v létě přinesete ven. Říká se, že otravy z potravin mají každoročně za následek 48 milionů onemocnění, přičemž vystavení nebezpečným teplotám je hlavní příčinou onemocnění z potravin. Je totiž podstatné si uvědomit, že potraviny nemusí vypadat ani vonět špatně, aby byly zkaženy škodlivými bakteriemi.

Nachází se vaše potraviny v nebezpečné zóně?

Obvykle se bakterie začínají rychleji množit, pokud teplota překračuje 15 stupňů Celsia. Pokud se v tomto stavu nacházejí potraviny podléhající rychlé zkáze, může se počet bakterií každých 15 až 30 minut zdvojnásobit, což výrazně zvyšuje riziko onemocnění z potravin. A samozřejmě platí, že čím déle je potravina vyšší teplotě vystavena, tím se situace zhoršuje.

To znamená, že s přibývajícími teplotami jsou opatření, která přijmete, abyste potraviny podléhající rychlé zkáze udrželi bezpečné ke konzumaci, důležitější než kdykoli předtím.

Jaké potraviny se považují za potraviny podléhající rychlé zkáze?

Obecně lze říci, že potraviny podléhající rychlé zkáze jsou takové, které vyžadují chlazení. Naproti tomu potraviny, které nepodléhají rychlé zkáze, jsou ty, které jsou stabilní na policích a mohou být ve vaší spíži po dlouhou dobu.

Mezi běžné potraviny podléhající rychlé zkáze patří:

  • Maso, drůbež a mořské plody
  • Mléčné výrobky, včetně mléka, smetany a jogurtu
  • Vejce, majonéza a pokrmy z vajec, jako je vaječný salát a vajíčka
  • Vařené potraviny, včetně předpřipravených jídel a zbytků
  • Maso a sendviče
  • Některé druhy čerstvého ovoce a zeleniny, jako jsou bobuloviny, listová zelenina, rajčata a houby
  • Čerstvé džusy
  • Měkké sýry, včetně ricotty, sýru cottage, Brie a mozzarelly
  • Připravené saláty, jako je bramborový salát, zelný salát a těstovinový salát

Tipy, jak udržet potraviny v bezpečí v horku

  • Používejte chladicí a ledové lázně. Potraviny bezpečně přepravujte a skladujte v dobře izolovaných chladicích boxech s velkým množstvím ledu nebo ledových obkladů. V době podávání pokrmů je umístěte do misek s ledem, abyste pomohli udržet chladné potraviny studené.
  • Podávejte pokrmy z grilu. Konzumací potravin přímo z grilu si vychutnáte více než jen horké a čerstvé jídlo – další výhodou je klid, že se jídlo nedostalo do nebezpečné zóny.
  • Jezte do hodiny. Možná budete v pokušení nechat na stole pomazánku, aby si lidé mohli v průběhu dne pochutnat, ale to se na letním slunci může rychle stát nebezpečným. Veškeré potraviny podléhající rychlé zkáze snězte co nejdříve a případné zbytky ihned uskladněte.
  • Používejte teploměr na potraviny. Tento nástroj pro vaření se může hodit i po prvotní kontrole vnitřní teploty. Pomocí teploměru můžete sledovat teplotu potravin, které leží venku, a zajistit tak, abyste přijali opatření dříve, než dosáhnou nebezpečné zóny.
  • V případě pochybností je vyhoďte. Pokud si nejste jisti bezpečností potraviny, je lepší být opatrný. To platí zejména pro osoby s vyšším rizikem vážného onemocnění z otravy jídlem, mezi které patří kojenci a malé děti, starší dospělí a těhotné osoby nebo osoby se sníženou imunitou.

A samozřejmě platí stejné zásady bezpečnosti potravin, které dodržujete v interiéru, jako venku, např:

  • Před manipulací s potravinami si umyjte ruce
  • Zeleninu a ovoce před krájením a konzumací umyjte
  • Syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce uchovávejte odděleně od zeleniny, ovoce a vařených potravin
  • Maso, drůbež, mořské plody a vejce uvařte na správnou vnitřní teplotu
  • Po manipulaci s tepelně neupraveným masem si umyjte ruce
  • Jídlo podávejte na čistých talířích a používejte čisté nádobí.

ZDROJ: https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-horko-preje-bakteriim-na-co-si-dat-v-lete-pozor-u-potravin-a-balene-vody-abyste-se-neotravili-99692
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Roberto Hund: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-sendvic-zdravy-lavicka-5356248/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám líbit