Jak připravit domácí listové těsto a nejlepší recepty

Listové těsto nabízí spoustu variant, co z něj připravit. Můžete nachystat sladkou, či slanou variantu, záleží už pouze na vaší chuti – nebo na chuti vašich strávníků.

Listové těsto s jahodami a pudinkem

Suroviny:

  • 1 zmrazené listové těsto
  • 2 lžíce jahodové marmelády
  • 160 ml (2/3 hrnku) vanilkového pudinku
  • 16 jahod
  • cukr moučka

Postup přípravy:

  1. Uvařte si vanilkový pudink s cukrem a nechte vychladnout.
  2. Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia a vystelte si plech pečicím papírem.
  3. Z listového těsta si vyřežte 4 stejné, rovné čtverce, každý rozřežte na polovinu, čímž vytvoříte 8 obdélníků.
  4. Položte na plech, každý kousek jemně „popíchejte“ vidličkou a pečte cca 10 minut do doby, až bude těsto zlatavé a nafouknuté.
  5. Nechte vychladnout, následně vroubkovaným nožem rozřežte vodorovně na polovinu.
  6. Na rozříznutou stanu namažte marmeládu a uvařený, ztuhlý pudink.
  7. Na vršek naskládejte plátky očištěných jahod a posypejte moučkovým cukrem.
  8. Zakryjte druhou částí rozřezaného těsta a ihned podávejte.

Listové těsto se šunkou a sýrem

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 20 dkg kvalitní šunky
  • 20 dkg sýru Gouda
  • 1 vejce

Hořčičný dip:

  • hořčice
  • 1 větvička čerstvého tymiánu
  • Smetana

Postup přípravy:

  1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
  3. Z listového těsta si vyválejte 2 stejně velké obdélníky.
  4. 1 díl potřete rozšlehaným vejcem, na které naskládáte šunku na kostičky a nastrouhaný sýr – dbejte na to, aby byla směs minimálně 1 palec od okraje těsta.
  5. Překlopte druhým dílem a okraje k sobě pořádně přimáčkněte prsty.
  6. Rozšlehejte si vejce a opět jím těsto potřete, aby vytvořilo při pečení zlatavou krustu.
  7. Podávejte zchladlé s hořčičným dipem, který získáte smícháním surovin.

Sýrové tyčinky z listového těsta

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 1,5 hrnku nastrouhaného parmazánu, Pecorina či čedaru
  • 2 vejce

Postup přípravy:

  1. Rozehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Vystelte plech pečicím papírem.
  3. Rozválené listové těsto nakrájejte na pásky široké cca 2 centimetry.
  4. Do rozšlehaného vejce přidejte nastrouhaný sýr a potřete s ním vzniklé pásky.
  5. Pásky „stočte“ tak, aby tvořily tyčinky.
  6. Pečte cca 15 minut, až jsou tyčinky krásně zlatavé a nafouknuté.
  7. Tyčinky jsou výborné jako příloha k pivu.

Šneci z listového těsta

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 150 g čedaru
  • 100 g slaniny
  • malý rajčatový protlak
  • žampiony
  • tavený sýr
  • vejce
  • kmín

Postup přípravy:

  1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Vystelte si plech pečicím papírem.
  3. Rozválené listové těsto potřete taveným sýrem a rajčatovým protlakem.
  4. Na vzniklou plochu postupně pokládejte slaninu, žampiony a strouhaný čedar.
  5. Těsto srolujte a postupně krájejte na cca 1,5 centimetru široké „šneky“.
  6. Pokládejte je na pečicí papír a všechny poté potřete rozšlehaným vejcem.
  7. Možno posypat kmínem.

Jak si připravit domácí listové těsto?

Správná hospodyňka si samozřejmě těsto připraví sama doma, než aby kupovala jeho zmraženou nebo chlazenou variantu. Jak na to?

  1. Půl kila hladké mouky zpracujeme dohromady se čtvrt kilem změklého tuku na pečení.
  2. Přidáme 2 lžičky octa a 2 dcl vody/piva/podmáslí (dle chuti).
  3. Vzniklé těsto necháme odležet v ledničce.

Tenhle postup je velice jednoduchý, těsto se jednoduše vyválí a peče jako kupované listové těsto – na 200 stupňů Celsia.

Jaké jsou další suroviny, jimiž můžete listové těsto naplnit?

Sladké:

  • hrušky
  • meruňky
  • švestky
  • maliny
  • borůvky
  • čokoláda
  • ořechy

Slané:

  • tuňák
  • špenát
  • vejce
  • losos
  • krémový sýr
  • krabí tyčinky
  • tvarůžky
  • hermelín

Samozřejmě – představivosti se meze nekladou, listové těsto můžete naplnit prakticky čímkoli dle vaší chuti – a to nejenom na Velikonoce. Listové těsto je oblíbeným pomocníkem při vytváření pohoštění při různých oslavách – a to právě díky jeho variabilitě využití.

Slaná nebo sladká varianta – na každé si jistě pochutnáte!

Zdroj foto: Evgeniy Salov | Dreamstime.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám líbit