Listové těsto nabízí spoustu variant, co z něj připravit. Můžete nachystat sladkou, či slanou variantu, záleží už pouze na vaší chuti – nebo na chuti vašich strávníků.
Listové těsto s jahodami a pudinkem
Suroviny:
- 1 zmrazené listové těsto
- 2 lžíce jahodové marmelády
- 160 ml (2/3 hrnku) vanilkového pudinku
- 16 jahod
- cukr moučka
Postup přípravy:
- Uvařte si vanilkový pudink s cukrem a nechte vychladnout.
- Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia a vystelte si plech pečicím papírem.
- Z listového těsta si vyřežte 4 stejné, rovné čtverce, každý rozřežte na polovinu, čímž vytvoříte 8 obdélníků.
- Položte na plech, každý kousek jemně „popíchejte“ vidličkou a pečte cca 10 minut do doby, až bude těsto zlatavé a nafouknuté.
- Nechte vychladnout, následně vroubkovaným nožem rozřežte vodorovně na polovinu.
- Na rozříznutou stanu namažte marmeládu a uvařený, ztuhlý pudink.
- Na vršek naskládejte plátky očištěných jahod a posypejte moučkovým cukrem.
- Zakryjte druhou částí rozřezaného těsta a ihned podávejte.
Listové těsto se šunkou a sýrem
Suroviny:
- 1 balení listového těsta
- 20 dkg kvalitní šunky
- 20 dkg sýru Gouda
- 1 vejce
Hořčičný dip:
- hořčice
- 1 větvička čerstvého tymiánu
- Smetana
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
- Připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
- Z listového těsta si vyválejte 2 stejně velké obdélníky.
- 1 díl potřete rozšlehaným vejcem, na které naskládáte šunku na kostičky a nastrouhaný sýr – dbejte na to, aby byla směs minimálně 1 palec od okraje těsta.
- Překlopte druhým dílem a okraje k sobě pořádně přimáčkněte prsty.
- Rozšlehejte si vejce a opět jím těsto potřete, aby vytvořilo při pečení zlatavou krustu.
- Podávejte zchladlé s hořčičným dipem, který získáte smícháním surovin.
Sýrové tyčinky z listového těsta
Suroviny:
- 1 balení listového těsta
- 1,5 hrnku nastrouhaného parmazánu, Pecorina či čedaru
- 2 vejce
Postup přípravy:
- Rozehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
- Vystelte plech pečicím papírem.
- Rozválené listové těsto nakrájejte na pásky široké cca 2 centimetry.
- Do rozšlehaného vejce přidejte nastrouhaný sýr a potřete s ním vzniklé pásky.
- Pásky „stočte“ tak, aby tvořily tyčinky.
- Pečte cca 15 minut, až jsou tyčinky krásně zlatavé a nafouknuté.
- Tyčinky jsou výborné jako příloha k pivu.
Šneci z listového těsta
Suroviny:
- 1 balení listového těsta
- 150 g čedaru
- 100 g slaniny
- malý rajčatový protlak
- žampiony
- tavený sýr
- vejce
- kmín
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
- Vystelte si plech pečicím papírem.
- Rozválené listové těsto potřete taveným sýrem a rajčatovým protlakem.
- Na vzniklou plochu postupně pokládejte slaninu, žampiony a strouhaný čedar.
- Těsto srolujte a postupně krájejte na cca 1,5 centimetru široké „šneky“.
- Pokládejte je na pečicí papír a všechny poté potřete rozšlehaným vejcem.
- Možno posypat kmínem.
Jak si připravit domácí listové těsto?
Správná hospodyňka si samozřejmě těsto připraví sama doma, než aby kupovala jeho zmraženou nebo chlazenou variantu. Jak na to?
- Půl kila hladké mouky zpracujeme dohromady se čtvrt kilem změklého tuku na pečení.
- Přidáme 2 lžičky octa a 2 dcl vody/piva/podmáslí (dle chuti).
- Vzniklé těsto necháme odležet v ledničce.
Tenhle postup je velice jednoduchý, těsto se jednoduše vyválí a peče jako kupované listové těsto – na 200 stupňů Celsia.
Jaké jsou další suroviny, jimiž můžete listové těsto naplnit?
Sladké:
- hrušky
- meruňky
- švestky
- maliny
- borůvky
- čokoláda
- ořechy
Slané:
- tuňák
- špenát
- vejce
- losos
- krémový sýr
- krabí tyčinky
- tvarůžky
- hermelín
Samozřejmě – představivosti se meze nekladou, listové těsto můžete naplnit prakticky čímkoli dle vaší chuti – a to nejenom na Velikonoce. Listové těsto je oblíbeným pomocníkem při vytváření pohoštění při různých oslavách – a to právě díky jeho variabilitě využití.
Slaná nebo sladká varianta – na každé si jistě pochutnáte!
Zdroj foto: Evgeniy Salov | Dreamstime.com