I sekaná může být vhodná jako slavnostní nedělní oběd. Nechte se inspirovat naším receptem a tipy na nejlepší sekanou – a budete se oblizovat celý den. A co tak vegetariánská sekaná?
Vegetariánská sekaná
I pro milovníky vegetariánského jídla máme tip na vegetariánskou sekanou.
Suroviny:
- 1 hrnek rýže
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 hrnek vařené čočky
- 1 hrnek čerstvých hub
- 1 vejce
- česnek
- petržel
- 2 hrnky kečupu
- pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Nalejte do hrnce 2 šálky vody a přiveďte k varu. Následně do ní vsypte rýži, ztlumte teplotu a pozvolna vařte pod pokličkou 20 minut.
- Mezitím si na malé pánvi ohřejte olej, do kterého přidáte osmahnout cibulku.
- Dále si v míse smíchejte uvařenou rýži, čočku, houby, vejce, petrželku, osmahnutou cibulku, sůl a pepř a vše dostatečně promíchejte.
- Do připravené pečicí nádoby vše pořádně „vtlačte“ a celý povrch potřete připraveným kečupem.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 45 minut.
Tradiční sekaná
Recept na tradiční sekanou, jak ji všichni známe.
Suroviny:
- 1 kg mletého masa dle chuti
- sůl
- pepř
- majoránka
- 2 vejce
- ¾ šálku mléka
- ½ šálku slaniny
- 1 cibule
- sádlo
- strouhanka
- česnek
Postup přípravy:
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, vejce, sůl a pepř, majoránku, česnek a strouhanku.
- Pořádně promněte prsty, až bude vše hladce spojené, vytvořte z něj bochník.
- Přidejte polovinu připravené nakrájené slaniny.
- Zbytek slaniny osmažte na cibulce, dokud nebude zkaramelizovaná a nechte vychládnout.
- Zchladlou slaninu přidejte do směsi a ochutnejte, zda je dobře připravená.
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia, po 15 minutách pečení stáhněte na 90 stupňů.
- Připravený bochník sekané potřete sádlem a pečte cca hodinu.
U každé sekané se držte hlavní zásady – méně je někdy více!
Dalo by se říci, že sekaná je vlastně jednoduchý recept – ale samozřejmě jen za předpokladu, že dodržíte správné dávkování – takže „méně je někdy více“. Raději to nepřehánějte s kořením a se solí – vše se dá na talíři ještě dochutit, než abyste zjistili, že se vám ruka trochu ucukla a sekaná je přesolená, je v ní mnoho česneku či majoránky, a tím pádem ztratily ostatní ingredience chuť.
Jak sekanou ochucovat?
Před tím, než začnete maso ochucovat, je potřeba jej pořádně prohnětat v rukou. Nejlépe bude, když vám z masa vznikne celistvá kaše. Pokud není moc „nacucané“, špatně se hněte, můžete použít také robota na mixování. Čím jemnější směs bude, tím jednodušeji se bude rozpadat při krájení.
Jako první je třeba přidat sůl, pepř a vejce. Následně vmícháme hořčici, česnek, majoránku a cibulku – vhodnější je restovaná než syrová.
Čím sekanou zahustit?
Každá hospodyňka vám na tuto otázku samozřejmě odpoví, že strouhankou. Pokud ale chcete, aby vaše sekaná voněla až na ulici, přidejte domácí strouhanku z tvrdých rohlíků. Kupovaná strouhanka se mele z vek, které nejsou tak chutné.
Absolutně nejlepším dochucením a zahuštěním je přidání do masa starší rohlíky v mléce. Mouce a solamylu se raději vyhněte – můžete je klidně nahradit i sekanými ovesnými vločkami.
Zdroj foto: Dreambigphotos | Dreamstime.com