Nejlepší recepty na veganské cukroví a čím nahrazovat suroviny?

Rádi byste si na něčem smlsli, ale jste vegani – a nabídka veganského cukroví nebo dobrot není v obchodě moc rozšířená, bohužel. Nevěste hlavu a prostě si oblíbené cukroví připravte doma. Alespoň budete mít jistotu, že je jídlo 100% veganské. Inspirujte se oblíbenými recepty.

Nepečené ovesné hrudky

Nepečené cukroví je oblibou každé domácnosti, ovšem nepečené veganské cukroví si oblíbíte snad ještě víc.

Budete potřebovat:

  • 3 ½ lžíce kokosového oleje
  • ½ hrnku přírodního mandlového másla
  • ½ hrnku javorového sirupu
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 ½ hrnku ovesných vloček
  • ¾ hrnku rozinek nebo mini čokoládových lupínek – veganských

Postup přípravy:

  • V hrnci promíchejte kokosový olej, mandlové máslo, javorový sirup a sůl.
  • Teplotu snižte na nízkou a občas promíchejte – dokud se kokosový olej nerozpustí.
  • Jakmile se olej rozpustil, za stálého míchání přiveďte směr k varu.
  • Vařte po dobu 2 minut za stálého míchání a podle potřeby upravte teplotu – směs by měla být lesklá.
  • Hrnec oddělejte ze sporáku a přimíchejte vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek a vše dobře zamíchejte.
  • Nakonec přidejte ovesné vločky spolu s rozinkami nebo čokoládou – míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Připravte si pečicí papír, na který pokládejte kuličky vytvarované z připravené směsi.
  • Nechte je zcela vychladnout a poté je uložte do nepropustné misky a skladujte v lednici.

Banánové překvapení

Tento recept se taktéž řadí mezi nepečené cukroví a je velmi jednoduchý.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek čokoládových veganských čoček nebo veganské čokolády
  • 4 lžíce přírodního arašídového másla
  • 1 středně zralý banán
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 1/4 lžičky soli

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte formičky ve tvaru košíčků – vymažte je arašídovým máslem.
  • Poté si rozpusťte čokoládu – ideálně nad parou.
  • Tekutou čokoládu nalijte do ⅓ formiček a nechte ztuhnout.
  • Máslo, banán, cukr a sůl rozmixujte dohladka.
  • Formičky se ztuhlou čokoládou naplňte banánovou směsí a přelijte je druhou vrstvou čokolády.
  • Opět nechte ztuhnout – nejlépe v lednici.

Čokoládové placky

Hledáte recept bez lepku, a navíc pro vegany? Tento recept na veganské bezlepkové cukroví svou chutí a snadnou přípravou trumfne i cukroví klasické.

Budete potřebovat:

  • 90 g datlí
  • špetku soli
  • 3 lžíce mandlového másla
  • 60 g mletých mandlí
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 40 g tmavé čokolády – vybírejte veganskou bez lepku

Postu přípravy:

  • Začněte tím, že si na noc namočíte datle do vody.
  • Další den si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vodu z datlí slejte a datle vložte do mixéru.
  • Jakmile jsou datle hladké, přidejte mandlové máslo, mleté ​​mandle a kakaový prášek – celou směs dobře promíchejte.
  • Opatrně vmíchejte čokoládové lupínky nebo kousky čokolády.
  • Vyložte si plech pečicím papírem a na něj pokládejte placky, které si ručně vytvoříte.
  • Pečte na 180 stupňů po dobu asi 12 minut.
  • Hotové placky nechte vychladnout a poté je uskladněte v uzavíratelné dóze a skladujte v tmavém a chladném místě.

Čím nahrazovat suroviny?

Vejce

  • Klasickou vaječnou náhražkou je ovoce – velmi využívaný je banán.
  • Máslo z různých druhů ořechů je taktéž skvělou volbou náhrady za vejce, můžete použít máslo arašídové, mandlové apod.
  • Hraška je vhodná i pro lidi s bezlepkovou dietou. Jedno vejce nahradí jedna lžíce hrašky.

Náš tip:

Zde máte několik tipů, jak nahradit jedno vejce.

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 lžíce vody
  • 3 lžíce jablečného protlaku + 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce horké vody
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce horké vody
  • 3 lžíce měkkého tofu +1 lžička prášku na pečení
  • 1 rozmačkaný banán

Kravské mléko

U mléka si nemusíte těžce lámat hlavu, stačí to živočišné nahradit rostlinným, například mléko mandlové, kokosové či sójové je skvělou alternativou mléka kravského.

Šlehačka

Někdy recepty obsahují i šlehačku, kterou vegani nekonzumují. Můžete si ji snadno s předstihem vyrobit doma.

Budete potřebovat:

  • strouhaný kokos
  • vodu

Postup přípravy:

  • Do misky nasypte nastrouhaný kokos, který zalijte vodou.
  • Po chvilce směs sceďte a získané mléko dejte na noc odstát do lednice.
  • Během noci se na povrchu vytvoří vrstva – smetana z kokosu.
  • Pak už podle receptu ji můžete vyšlehat.

Zdroj foto: Paperrose19 | Dreamstime.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám líbit