Rádi byste si na něčem smlsli, ale jste vegani – a nabídka veganského cukroví nebo dobrot není v obchodě moc rozšířená, bohužel. Nevěste hlavu a prostě si oblíbené cukroví připravte doma. Alespoň budete mít jistotu, že je jídlo 100% veganské. Inspirujte se oblíbenými recepty.
Nepečené ovesné hrudky
Nepečené cukroví je oblibou každé domácnosti, ovšem nepečené veganské cukroví si oblíbíte snad ještě víc.
Budete potřebovat:
- 3 ½ lžíce kokosového oleje
- ½ hrnku přírodního mandlového másla
- ½ hrnku javorového sirupu
- ¼ čajové lžičky soli
- 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky skořice
- špetku muškátového oříšku
- 1 ½ hrnku ovesných vloček
- ¾ hrnku rozinek nebo mini čokoládových lupínek – veganských
Postup přípravy:
- V hrnci promíchejte kokosový olej, mandlové máslo, javorový sirup a sůl.
- Teplotu snižte na nízkou a občas promíchejte – dokud se kokosový olej nerozpustí.
- Jakmile se olej rozpustil, za stálého míchání přiveďte směr k varu.
- Vařte po dobu 2 minut za stálého míchání a podle potřeby upravte teplotu – směs by měla být lesklá.
- Hrnec oddělejte ze sporáku a přimíchejte vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek a vše dobře zamíchejte.
- Nakonec přidejte ovesné vločky spolu s rozinkami nebo čokoládou – míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Připravte si pečicí papír, na který pokládejte kuličky vytvarované z připravené směsi.
- Nechte je zcela vychladnout a poté je uložte do nepropustné misky a skladujte v lednici.
Banánové překvapení
Tento recept se taktéž řadí mezi nepečené cukroví a je velmi jednoduchý.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek čokoládových veganských čoček nebo veganské čokolády
- 4 lžíce přírodního arašídového másla
- 1 středně zralý banán
- 1 lžíce kokosového cukru
- 1/4 lžičky soli
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte formičky ve tvaru košíčků – vymažte je arašídovým máslem.
- Poté si rozpusťte čokoládu – ideálně nad parou.
- Tekutou čokoládu nalijte do ⅓ formiček a nechte ztuhnout.
- Máslo, banán, cukr a sůl rozmixujte dohladka.
- Formičky se ztuhlou čokoládou naplňte banánovou směsí a přelijte je druhou vrstvou čokolády.
- Opět nechte ztuhnout – nejlépe v lednici.
Čokoládové placky
Hledáte recept bez lepku, a navíc pro vegany? Tento recept na veganské bezlepkové cukroví svou chutí a snadnou přípravou trumfne i cukroví klasické.
Budete potřebovat:
- 90 g datlí
- špetku soli
- 3 lžíce mandlového másla
- 60 g mletých mandlí
- 3 lžíce kakaového prášku
- 40 g tmavé čokolády – vybírejte veganskou bez lepku
Postu přípravy:
- Začněte tím, že si na noc namočíte datle do vody.
- Další den si předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Vodu z datlí slejte a datle vložte do mixéru.
- Jakmile jsou datle hladké, přidejte mandlové máslo, mleté mandle a kakaový prášek – celou směs dobře promíchejte.
- Opatrně vmíchejte čokoládové lupínky nebo kousky čokolády.
- Vyložte si plech pečicím papírem a na něj pokládejte placky, které si ručně vytvoříte.
- Pečte na 180 stupňů po dobu asi 12 minut.
- Hotové placky nechte vychladnout a poté je uskladněte v uzavíratelné dóze a skladujte v tmavém a chladném místě.
Čím nahrazovat suroviny?
Vejce
- Klasickou vaječnou náhražkou je ovoce – velmi využívaný je banán.
- Máslo z různých druhů ořechů je taktéž skvělou volbou náhrady za vejce, můžete použít máslo arašídové, mandlové apod.
- Hraška je vhodná i pro lidi s bezlepkovou dietou. Jedno vejce nahradí jedna lžíce hrašky.
Náš tip:
Zde máte několik tipů, jak nahradit jedno vejce.
- 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 lžíce vody
- 3 lžíce jablečného protlaku + 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce horké vody
- 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce horké vody
- 3 lžíce měkkého tofu +1 lžička prášku na pečení
- 1 rozmačkaný banán
Kravské mléko
U mléka si nemusíte těžce lámat hlavu, stačí to živočišné nahradit rostlinným, například mléko mandlové, kokosové či sójové je skvělou alternativou mléka kravského.
Šlehačka
Někdy recepty obsahují i šlehačku, kterou vegani nekonzumují. Můžete si ji snadno s předstihem vyrobit doma.
Budete potřebovat:
- strouhaný kokos
- vodu
Postup přípravy:
- Do misky nasypte nastrouhaný kokos, který zalijte vodou.
- Po chvilce směs sceďte a získané mléko dejte na noc odstát do lednice.
- Během noci se na povrchu vytvoří vrstva – smetana z kokosu.
- Pak už podle receptu ji můžete vyšlehat.
Zdroj foto: Paperrose19 | Dreamstime.com